Slowcooker

Een van de producten die wij hebben aangeschaft voor onze ketogene levenstijl is de slowcooker. Ook wel Crock-Pot genoemd.

Een slowcooker is een electrische pan waarin je gerechten op een lage temperatuur kan bereiden. Een slowcooker kun je voor heel veel verschillende gerechten gebruiken maar wij gebruiken hem voornamelijk om gerechten te stoven of te sudderen. Bijvoorbeeld een stoofpotje of pulled-chicken.

Onze slowcooker is van het merk Crock-Pot en heeft een inhoud van ongeveer 5 liter. Hiermee kun je maaltijden klaar maken voor ongeveer 4 tot 5 personen. Uiteraard zijn deze pannen in verschillende maten te verkrijgen.

Hoe kook je er dan mee?

Koken met een slowcooker is eigenlijk een heel eenvoudige manier om een lekkere maaltijd op tafel te krijgen. Voeg al je ingredienten toe aan de pan en doe het deksel erop. Je kiest het programma (high/low) en laat de pan met rust tot dat de tijd om is. Voor de meeste gerechten ben je al snel een paar uren aan het wachten voordat het klaar is. Gemiddeld ben je zo’n 6 tot 8 uur kwijt.

Voor de mensen die een dag aan het werk zijn is het dus ideaal want je zet ‘s ochtends de pan aan en zodra je weer thuis komt is het eten klaar! Hoe fijn is het om bij thuiskomst een heerlijke geur van mals vlees op te snuiven!

Het programma high is ongeveer 90 graden en gebruik je wanneer je wat minder tijd hebt. Deze stand zorgt er voor dat de slowcooker sneller op temperatuur komt en dat je gerecht dus iets sneller klaar is. Het programma low is ongeveer 80 graden en gebruik je wanneer je de slowcooker voor een langere tijd kunt aanzetten. De Low stand heeft onze persoonlijke voorkeur en gebruiken we dan ook bijna altijd.

De voordelen van een slowcooker

 • Korte bereidingstijd van je gerechten door alle ingredienten bij elkaar te voegen en einde van de dag heb je een heerlijke maaltijd.
 • Een slowcooker verbruikt vele malen minder energie dan bijvoorbeeld je oven. De gemiddelde slowcooker verbruikt 0.7kWh in acht uur slowcooken. Bij een prijs van €0,20 per kWh is dat dus €0,14 voor een maaltijd die acht uur staat te slowcooken. Ter vergelijking, de gemiddelde oven verbruikt 2-2.2kWh als hij ons eten een uur verhit, dat kost ongeveer €0,40-0,44. Een magnetron verbruik ongeveer 0.6-1.5kWh om hetzelfde te bereiken, dat kost €0,12-0,30, maar je eten verwarmen in een magnetron geeft een totaal ander resultaat dan in een oven of slowcooker.
 • De pan is makkelijk schoon te maken en kan gewoon in de vaatwasser.
 • Doordat het deksel er het hele kookproces op blijft zitten blijft de smaak en het vocht in de pan en daardoor wordt je vlees,vis of kip lekker sappig. En omdat je op een constante temperatuur je eten bereid behoud het zijn smaak goed en word je eten niet kapot gekookt en behoud het zijn voedingsstoffen en dus ook nog eens gezond! Door de lange garingstijd kunnen de kruiden die je gebruikt goed in het gerecht trekken waardoor het erg smaakvol wordt.
 • Je eten kan niet aanbranden. Tenzij er te weinig vocht is toegevoegd aan je gerecht. Wij gebruiken vaak een bouillon om het geheel vochtig te houden.

De nadelen van een slowcooker

 • Het duurt dus best lang voordat je eten klaar is, zo’n 6-8 uur.
 • Het hele huis ruikt naar het klaargemaakte gerecht (dit kan voor de 1 een voordeel zijn en voor de ander een nadeel).
 • Slowcookers kunnen niet bakken. Vlees zan dan ook niet echt bruin worden. Wanneer je toch graag bruin vlees wilt kun je het van te voren even aanbakken.
 • Wanneer groenten op hoge temperaturen worden gekookt kunnen bepaalde vitamines en nutrienten verloren gaan. Je kunt van te voren de groenten blancheren of sauteren waardoor de voedingswaarden allemaal blijven. (Zelf kijk ik hier niet naar om, en stoppen we alle groenten gewoon langdurig in de slowcooker)

Wat kun je allemaal in de slowcooker bereiden

 • Eigenlijk alle soorten vlees. Met bijvoorbeeld rundvlees of varkensvlees kun je een heerlijk pulled pork gerecht maken.
 • Spareribs.
 • Gevogelte; kip is bijvoorbeeld best snel klaar in de slowcooker. Ongeveer zo’n 3-4 uur. Wij hebben al een aantal keren pulled chicken klaar gemaakt.
 • Een chocolade cake, maar hier heb ik zelf geen ervaring mee.
 • Soepen zoals een heerlijke verse groentensoep is ook een manier om die in een slowcooker klaar te maken.

Ik zal in de komende tijd nog wat recepten uitwerken welke wij geregeld met een slowcooker maken.