Inhoud

Over mij

Als eerste wil ik je welkom heten op mijn keto site!

Wie ben ik

Ik ben Jan en ben begonnen met de ketogene levensstijl in juni van 2016. Zelf ben ik absoluut geen dieet-guru of iets in die trant, maar als ik een dieet zie, dan weet ik wel of dit mij verstandig en goed lijkt of niet.

Al lange tijd had ik last van overgewicht, maar niet eerder had ik een dieet gevonden waar ik mij zelf prettig bij voelde en dus ook nooit ben gestart. Zelf hou ik namelijk niet van diëten waar er shakes, soepjes, maaltijdvervangers, etc. in het spel zijn. Dat zijn diëten die naar mijn inzien niet goed een leven lang vol zijn te houden. Wel heb ik een tijd gehad dat ik veel aan het sporten ben geweest. In die tijd, van ongeveer 9 maanden, zat ik ongeveer 3 à 4 maal per week in de sportschool en uiteindelijk toch niet meer dan 2 kilogram ben afgevallen. Achteraf weet ik nu dat dit komt doordat ik gewoon koolhydraten ben blijven eten, waardoor het verliezen van vet (en gewicht) lastiger wordt gemaakt.

In maart van 2016 stuitte ik op een nieuwe podcast genaamd 2KetoDudes. Een van deze presentatoren, Carl Franklin, was net begonnen met zijn avontuur in de ketogene wereld en deelde zijn ervaringen, samen met Richard Morris, via deze podcast. Na de eerste 12 afleveringen te hebben beluisterd heb ik besloten dat dit een levensstijl is waar ik me naar alle waarschijnlijkheid wel prettig bij zou kunnen voelen. Tot op heden verschijnt er iedere week een nieuwe aflevering, waar ik nog steeds met veel plezier naar luister. Ook wordt er veel informatie gedeeld op het Ketogenic Forum, een spin-off van de podcast.

Zoals gezegd ben ik in juni van 2016 begonnen. Het is lastig om ‘zomaar’ met dit dieet te beginnen, aangezien er zoveel lekkere recepten zijn, het doen van boodschappen moet worden aangepast, je rekening moet houden met voldoende vitamines, mineralen, koolhydraten, proteïnen, vetten, etc. Daarom heb ik mijn toevlucht gezocht in het zoeken naar een plan voor de eerste weken. Deze heb ik gevonden in de vorm van een e-book op de site Ruled.Me. Door je op deze site in te schrijven ontvang je een gratis dieet plan voor de eerste 4 weken. De recepten zijn soms onvolledig en lezen wat lastig weg, voor ons Nederlanders, maar ik vind het zeker een aanrader! Na de eerste maand was ik al meer dan 10 kilogram verloren. Dit motiveert natuurlijk enorm, dus heb ik ook besloten om door te gaan. Om het afvallen nog extra te versnellen ben ik ook begonnen met iedere week 3 tot 4 dagen te vasten. Dit klinkt als een idioot idee voor mensen die een ‘normaal’ dieet volgen, maar ik kan je verzekeren dat wanneer je eenmaal in ketose zit, het vasten niet heel lastig is. Door deze aanpassing was ik na 2 maanden na het starten van het dieet al 20 kilogram aan gewicht verloren. Na deze 2 maanden ging het gewichtsverlies voor mij wel iets langzamer. Dit had verschillende redenen, namelijk de geboorte van onze zoon, vakantie en veel feesten. Hoewel het afvallen hierdoor vertraagde, kwam ik in ieder geval helemaal niets aan. 4 maanden na m'n start was ik ongeveer 30 kilogram van m'n totaalgewicht verloren. Het spreekt voor zich dat ik enorm blij ben met het resultaat!

Inmiddels zit ik op een gewicht van ongeveer 87 kilogram (BMI<=25) en voel me hier prettig bij. Dit gewicht ga ik dus vasthouden door door te gaan met deze nieuwe levensstijl.

Waarom deze site

Er zijn op het internet al heel veel sites te vinden over ketose, ketogene recepten, LCHF sites, etc. Helaas zijn de meeste sites in het Engels geschreven. In mijn omgeving merk ik dat dit een hoge drempel kan zijn, aangezien niet iedereen de Engelse taal goed genoeg beheerst. Ook zitten veel van de sites boordevol advertenties en vertragende scripts, waardoor het niet fijn is om hier informatie en recepten op te zoeken.

Om mijzelf, en hopelijk anderen, hier mee te helpen heb ik maar besloten om zelf een site op te starten waar ik alle benodigde informatie op kan plaatsen, maar ook lekkere recepten! In de afgelopen tijd heb ik, naast veel kennis en ervaring, ook veel gekookt en gebakken. Het niet meer eten van koolhydraten betekent namelijk niet dat je niet meer lekker mag eten. Integendeel, ik heb nog nooit zo lekker gegeten als nu. De gedeelde informatie op deze site zijn veelal vertalingen en samenvattingen van artikelen welke ik elders heb gevonden. Ook de basis van de recepten zullen op andere sites te vinden zijn, maar vaak heb ik hier enkele aanpassingen/verbeteringen op toegepast. Ook leer ik nog iedere week nieuwe dingen over deze manier van leven. Er worden veel onderzoeken gedaan naar low-carb-high-fat (LCHF) dieten, wat dus ook van toepassing (kan) zijn op een ketogeen dieet. Deze onderzoeken zijn vaak wel wat saai om door te nemen, maar het is zeker nuttig om kennis te hebben van de resultaten. Deze ga ik dan ook, samengevat, opnemen op deze site.

Een kleine disclaimer, ik geen dokter, diëtist of iets vergelijkbaars. Alle informatie die ik hier deel zijn dus persoonlijke ervaringen. Mocht je zelf tot het besluit komen je ook te conformeren aan de ketogene levensstijl, zorg er dan wel voor dat je goed naar je lichaam blijft luisteren en eventueel in overleg met je huisarts start.

Contact

Mocht je vragen, opmerkingen of iets anders hebben, dan mag je uiteraard contact opnemen. De beste manier is om een e-mail te sturen naar [email protected].

Ik zal dan proberen zo spoedig mogelijk deze mail te beantwoorden. Ook kan het zijn dat ik de input opneem in een nieuwe post op de site voor wanneer er meer mensen gebaat kunnen zijn bij het antwoord.