Lasagne met courgette bladen

Lasagne met courgette bladen

Bij ons thuis houden we wel van pasta's, lasagne, pizza en alles wat daarmee samenvalt.

Met een ketogeen dieet kun je niet meer de reguliere recepten volgen, aangezien pasta, lasagne bladen en meel veel koolhydraten bevatten wat niet past in dit dieet. Gelukkig zijn er heel veel alternatieven bedacht, waarvan de meesten ook nog enorm lekker zijn. Een daarvan is deze lasagne.

Het is een recept dat wij bijna iedere 2 weken minstens 1 keer eten. De ene week hebben we een pizza, de andere week deze lasagne.

Het maken van deze lasagne is vergelijkbaar met een lasagne welke je gewend bent om te maken. Het enige verschil is dat er nu plakken courgette worden gebruikt als lasagnebladen. Mocht het zo zijn dat je geen courgette lust, geen probleem. De smaak komt totaal niet naar voren, je merkt er dus niets van. Eventueel kun je de courgette nog vervangen met een aubergine, maar dat heb ik zelf nog niet geprobeerd.

Ingrediënten

 • 500 gram gehakt
 • 2 courgettes
 • 200 gram ricotta
 • 1 ei
 • 200 gram geraspte (parmesaanse) kaas
 • 500 á 700 gram pastasaus (wij gebruiken Bertolli tomaat basilicum)
 • 1 bolletje mozzarella

Bereidingswijze

De bereiding is goed te doen en verschilt niet veel van een reguliere lasagne.

 1. Snijd de courgettes in lange plakken. De dikte maakt niet heel veel uit. Zelf probeer ik ze ongeveer een dikte te geven van 5 millimeter.
 2. Plaats alle plakken in een pan met water en breng deze aan de kook. Wij koken de courgette plakken net zo lang tot ze gaar zijn, maar nog wel stevig genoeg om de structuur te behouden (al dente)
 3. Tijdens het koken van de courgette plakken, rul je het gehakt mooi bruin in een grote pan. Voeg eventuele extra kruiden toe aan het gehakt voor nog meer smaak.
 4. Voeg de pastasaus toe aan het gehakt en kook dit goed door. We willen dat dit mengsel een stevige saus wordt. Er mag dus veel vocht verdampen.
 5. Meng ondertussen de ricotta, de helft van de geraspte kaas en het ei in een beslagkom tot een glad geheel.
 6. Zodra de courgette de gewenste stevigheid hebben bereikt giet je deze af.
 7. Koel de plakken in koud water, anders zijn ze te heet om vast te pakken.
 8. Plaats een gedeelte van de plakken op de onderkant van een ovenschaal.
 9. Smeer het ricotta mengsel over de onderste plakken tot een glad geheel.
 10. Maak nog een laagje met de courgette plakken.
 11. Giet hier een laag van het gehakt mengsel overheen.
 12. Herhaal stap 10 en 11 totdat het gehakt mengsel op is.
 13. Snijd de mozzarella in plakken en plaats deze op de bovenste laag van het gehaktmengsel.
 14. Sprenkel de andere helft van de geraspte kaas over de bovenkant.
 15. Plaats de lasagne 30 minuten in een (voorverwarmde) oven van 180 graden Celcius.

Voedingswaarde

Bovenstaand recept heb ik ingevuld in app My Fitness Pal en daar komt de volgende voedingswaarde uit.

Macro Hoeveelheid (gram)
Koolhydraten 54,3
Proteïnen 201,6
Vet 226,9

De totale hoeveelheid kilocalorieën is 3106.

Zoals je ziet is de gehele schotel rijkelijk gevuld met koolhydraten en zit je ook ver boven je dagelijkse benodigde kilocalorieën. Het is uiteraard niet de bedoeling dat je de gehele schotel in je eentje opeet. Wij zijn redelijk grote eters en halen 3 porties uit de gehele schotel, maar ik sluit niet uit dat er ook mensen zijn die hier zeker 4 porties uit kunnen halen.

Voor ons geldt er dus dat er zo'n 18 gram koolhydraten, 67 gram proteïnen en 76 gram vet in een portie zit. Na 1 zo'n portie zit je dus al vrij snel tegen het plafond van je dagelijkse koolhydraten limiet. Het is dus een ideaal gerecht wanneer je bezig bent met intermittent-fasting of ‘s ochtends alleen een bulletproof coffee hebt gedronken.

Wij gebruiken ook de gehele pot met Bertolli tomaat & basilicum pastasaus. Dit is natuurlijk de voornaamste bron van koolhydraten. Als je op een dag toch iets meer wilt eten dan alleen lasagne, dan kun je er voor kiezen om minder pastasaus te gebruiken. Voor de smaak maakt het weinig uit, want mijn ervaring is dat 700 gram pastasaus toch wel aan de royale kant is.