Fat Head Pizza

Fat Head Pizza

Een van de grootste ‘nadelen’ van een ketogeen dieet is dat je niet meer de normale deeg en pasta producten kunt eten. Gelukkig zijn er inmiddels heel veel alternatieve producten bedacht welke je zelf heel eenvoudig kunt bereiden. Een daarvan is dus de Fat Head Pizza.

De Fat Head Pizza is een van de meest bekende recepten binnen de keto-community. Dit recept dankt zijn naam uit een documentaire van Tom Naughton, genaamd Fat Head. Het is zeker een aanrader om deze documentaire te bekijken, momenteel is deze ook nog eens gratis op Youtube te bekijken.

Hieronder beschrijf ik de standaard variant van de Fat Head Pizza. Deze pizza wordt met enige regelmaat binnen ons huishouden gemaakt, omdat deze gewoon enorm lekker is! Zelf ben ik geen groot liefhebber van normale pizza's, maar voor dit type pizza maak ik toch graag een uitzondering.

De beschrijving gaat alleen over het maken van de bodem van de pizza. Je kunt deze zelf beleggen met jouw eigen favoriete topping.

Ingrediënten

 • 200 - 250 gram amandelmeel
 • 1 bolletje mozzarella
 • 100 gram (geraspte) kaas
 • 1 ei
 • 100 gram roomkaas
 • 140 gram tomatenpuree
 • Optioneel: Italiaanse kruiden

Bereidingswijze

Het bereiden van de bodem is niet heel lastig, maar zorg wel dat hier een paar minuten geconcentreerd mee bezig kunt zijn. Het is namelijk belangrijk om de eerste stappen zo snel mogelijk achter elkaar uit te voeren, zodat het beslag niet te veel afkoelt. Wanneer beslag toch te veel afkoelt kun je het weer 10 seconden op de hoogste stand in de magnetron stoppen. Dit wil je echter wel zo weinig mogelijk doen.

Als voorbereiding kun je alvast een stuk bakpapier op de ovenplaat leggen waar je de bodem op gaat bakken.

 1. Rasp de kaas en mozzarella in kleine stukjes.

 2. Mix het amandelmeel, geraspte kaas, geraspte mozzarella en roomkaas in een (magnetron bestendige) beslagkom.

 3. Plaats de beslagkom met het beslag in de magnetron en zet deze op de hoogste stand voor 30 seconden.

 4. Haal de beslagkom eruit en roer het beslag, zodat alles goed met elkaar wordt gemixt.

 5. Plaats de beslagkom nogmaals in de magnetron, zet deze weer op de hoogste stand, ditmaal voor 15 seconden.

 6. Haal de beslagkomt weer uit de magnetron, mix het ei door het beslag mengsel en eventuele extra kruiden welke je in de bodem wilt mengen.

 7. Plaats de beslagkom nogmaals in de magnetron, zet deze weer op de hoogste stand, ditmaal voor 15 seconden.

 8. Schud het beslagmengsel uit de beslagkom op de ovenplaat. Rol het beslag uit over de gehele plaat voor je pizza bodem. Zelf gebruik ik hier altijd een extra stuk bakpapier voor. Het beslagmengsel zit dan tussen de twee stukken bakpapier, waardoor ik het met de hand kan verdelen over de gehele bakplaat.

 9. Prik met een vork gaatjes in de bodem, zodat tijdens het bakken de lucht kan ontsnappen.

  Pizza bodem

 10. Wanneer het beslag over de hele plaat is verdeeld kan deze in een voorverwarmde oven worden geplaatst. Bak de bodem voor ongeveer 15-20 minuten op 200 graden Celsius.

 11. Controleer regelmatig de kleur van de bodem. Zodra deze mooi goudbruin is, is de bodem klaar.

 12. Wanneer je bodem klaar is kun je deze gaan beleggen met je topping. Allereerst natuurlijk de tomatenpuree, deze kun je over de gehele bodem uitsmeren.

Zodra je de bodem hebt bedekt met tomatenpuree kun je starten met de toppings. Denk aan spek, salami, kaas, mozzarella, paprika, peper, tonijn, zalm, spinazie, etc. Alles wat je lekker vindt. Wanneer je klaar bent met het beleggen plaats je de pizza nogmaals in een oven van 200 graden Celsius voor 6 tot 10 minuten.

Pro tip: Voor het lekkerste resultaat is het aan te raden om de bodem om te draaien voordat je deze belegt met toppings. Op die manier worden beide kanten van de pizza bodem lekker knapperig. Wanneer je dit niet doet bestaat er de kans dat het midden een beetje klef blijft.

Het omdraaien kan eenvoudig worden gedaan door de bodem nogmaals tussen de 2 vellen bakpapier te leggen en daarmee omdraaien. Na dit een paar keer te hebben gedaan zal je merken daar steeds handiger in te worden.

Het uiteindelijke resultaat van het eindproduct zal er ongeveer als volgt uit komen te zien.

Fat Head Pizza volledig belegd

Fat Head Pizza volledig belegd andere toppings

Voedingswaarde

Bovenstaand recept heb ik ingevuld in app My Fitness Pal en daar komt de volgende voedingswaarde uit.

Macro Hoeveelheid (gram)
Koolhydraten 35,2
Proteïnen 112,4
Vet 186,2

De totale hoeveelheid kilocalorieën is 2293.

Let op, dit lijkt heel veel, maar het geldt natuurlijk voor de gehele bodem. In de praktijk blijkt dat men voor het avondeten vaak genoeg heeft aan 2 a 3 slices dus minder dan de helft van de gehele bodem.